PaperTrains.nl
PaperTrains.nl | Bouwplaten voor kartonnen schaalmodellen van Nederlands spoorwegmaterieel

Bouwplaat Diesel locomotief NS-2001

Voor het Amerikaanse leger werden ruim 100 locomotieven gebouwd door de Whitcomb Locomotive Works type 65-DE-19A te Rochelle, Illinois. Deze werden in 1943 en 1944 vanuit Amerika naar Europa verscheept. De locomotieven werden met name in Zuid Europa en het Midden Oosten ingezet. Na de oorlog werden er 20 door de Nederlandse Spoorwegen gekocht om zo snel mogelijk het tekort aan trekkrachten te compenseren.
Whitcomb Locomotive Works was verantwoordelijk voor de bouw van de locomotieven. Zij werden in licentie gebouwd voor Baldwin. Het elektrische gedeelte werd ontworpen door Westinghouse. De locomotieven hebben een Bo’Bo’ asindeling en hebben een gewicht van 59 ton. De locomotieven waren voorzien van twee 300 pk sterke motoren, deze waren geleverd door The Buda Company. Deze geven de locomotief een maximumsnelheid van 65 kilometer per uur. De locomotieven een lengte van 13,052 meter en een gewicht van 59 ton.
Vanwege de slechte staat van de oorspronkelijke motoren, werden de motoren vanaf 1951 vervangen door nieuwe motoren van Thomassen in De Steeg. Bij de inbouw van de nieuwe motoren werden de locomotieven iets verlengd en waren zo 13,122 meter lang en een gewicht van 63 ton.

Meer info over deze trein

1:87 (HO) Grijs ***
(c) 2006-2017 J. Veldman & BigBird Productions