PaperTrains.nl
PaperTrains.nl | Bouwplaten voor kartonnen schaalmodellen van Nederlands spoorwegmaterieel

Bouwplaat Laadkistwagon NS-94621

Laadkistenwagon NS-94621 uit ca.1939 was bedoeld om laadkisten van een bepaald station naar een ander station te brengen. Een laadkist was een stalen cotainer met ca.5cub inhoud, die door een speciale vrachtauto met hefinrichting, vanaf een spoorwegstation naar een bedrijf, of paticulier, gebracht kon worden. De besteller moest dan zelf de kist laden.
Eenmaal vol, werd de kist opgehaald en naar het station gebracht om op de laadkistenwagon geschoven te worden. De wagon werd vervolgens gekoppeld aan een trein die naar de plaats van bestemming van de kist reed. Daar aangekomen werd de kist weer met een speciale vrachtwagen naar het adres van de besteller gebracht.
Een laadkist had een laadvermogen van 5ton, en had 4 kleine wietjes. Ter versteviging hadden de wanden doorgedrukte panelen. De kisten waren aluminiumkleurig geschilderd. Ze werden met een vloervergrendeling op de wagon vastgezet, bovendien werd met vier spanstangen de kist vastgetrokken op de vloer van de wagon. Op een wagon pasten drie laadkisten.
1:87 (HO) Grijs ****

(c) 2006-2017 J. Veldman & BigBird Productions